Negoț duhovnicesc

– Dar cum putem practica, Părinte, în numele lui Hristos, celelalte virtuți care ne vor ajuta să dobândim Sfântul Duh? Până acum mi-ați vorbit doar de rugăciune.parinti

– Câștigați Duh Sfânt neguțătorind în numele lui Hristos cu toate virtutile posibile, faceți negoț în duh, lucrați cu ceea ce vă aduce mai mare folos. Câștigul, rodul binecuvântat al milostivirii divine, pastrați-l în casa cea veșnică a lui Dumnezeu, cu procent spiritual, nu de 4% sau 6%, ci de 100% și infinit mai mult. De pildă, dacă rugaciunea și privegherea va aduc mai multe daruri, atunci privegheați și vă rugați mai mult. Vă este avantajos postul?Postiți! Vă aduce mai mult milostenia? Faceți milostenie. Fiecare faptă buna socotiți-o făcută în numele lui Hristos.

Vă voi povesti de mine, ticălosul Serafim. M-am născut într-o familie de neguțători, în Kursk. Înainte de a intra în mănăstire, fratele meu și cu mine făceam negoț cu diferite mărfuri, în special cu cele ce ne aduceau mai mare câștig. Faceți și voi la fel. Cum în negoț ținta este câștigarea celor mai mari beneficii posibile, tot așa și în viața creștinească ținta trebuie să fie nu numai rugaciunea și faptele bune, ci obținerea celor mai mari daruri posibile.

Deși Apostolul zice ,,Rugati-va neîncetat” (I Tesaloniceni 5, 17), adaugă: „ Vreau să grîiesc cinci cuvinte cu minted mea, ca să învăț și pe alții, decât zece mii de cuvinte într-o limbă străină” (I Corinteni 14, 19). Iar Domnul ne spune: ,, Nu oricine Îmi zice: Doamne, Doamne va intra în Împărăța cerurilor, ci cel care face voia Tatălui Meu celui din ceruri” (Matei 7, 21), cu alte cuvinte cel ce face lucrul lui Dumnezeu cu râvnă. Care este acest lucru, dacă nu ,,a crede în Dumnezeu și în Cel pe care El L-a trimis, în Iisus Hristos” (Ioan 6, 29). Dacă se reflectează corect la învățăturile Domnului Hristos și ale Sfinților Apostoli, se vede că activitatea noastra creștinească nu trebuie să consiste numai în a aduna fapte bune, care nu sunt decat mijloace pentru a ajunge la țintă, ci în a obține cel mai mare câștig, altfel spus în a obține din belșug Duh Sfânt.

Cât aș dori, bucuria mea, ca tu să afli acest izvor de har și să te întrebi neîncetat: ,,Este Duhul Sfânt cu mine?”. Dacă este, slăvit sa fie Domnul! Nu trebuie să fiu neliniștit, chiar dacă judecata cea din urmă ar fi mâine; eu sunt gata. Căci scris este: ,,În ce stare te voi găsi, în aceea te voi judeca”. Dacă însă n-ai certitudinea că ești în Duhul Sfânt, trebuie să afli pricina pentru care te-a părăsit și să-L cauți fără ragaz până ce-L vei găsi din nou, pe El și harul Sau. Trebuie urmăriți vrăjmașii care ne împiedică de a merge înspre El până la înfrângerea lor definitivă. Prorocul David a zis: ,,Urmări-voi pe vrăjmașii mei și-i voi prinde pe dânșii și nu mă voi întoarce până ce se vor sfârși. Îi voi zdrobi pe ei și nu vor putea să stea, cădea-vor sub picioarele mele” (Psalmul 17, 41-42).

Așa trebuie să fie. Neguțătoriți cu virtuțile. Împărțiți darurile harului celor ce le cer, călăuzindu-vă după următorul exemplu: o lumânare aprinsă nu își pierde din lumină dacă din ea se aprinde alta. Dacă aceasta este proprietatea focului pământesc, ce să zicem de focul harului Sfântului Duh? Bogăția pământească împărțită se împuținează. Bogăția cerească a harului se înmulțește la cel ce o împarte. A spus lucrul acesta Însusi Domnul în convorbirea cu samarineanca: „ Oricine bea din apa aceasta va înseta iarăși; dar cel care va bea din apa pe care i-o voi da Eu nu va înseta în veac, ci apa pe care i-o voi da Eu se va face în el izvor de apă care curge spre viața veșnică” (Ioan 4, 13-14).

vinieta

Reclame
Acest articol a fost publicat în Scopul vieții creștine și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s